06.07.2022
Почетна / Градина / Нови садници во Хорти Експерт МК – Ви ја претставуваме Azalea Japonica

Нови садници во Хорти Експерт МК – Ви ја претставуваме Azalea Japonica

Azalea japonica е мала грмушка која обезбедува зимзелен, грмушки раст. Нејзината привлечност, сепак, е масивното расцутување на многу убави цвеќиња кои се движат од розова до црвена, виолетова и бела боја.

Mоже да порасне до 1,5 – 2 метри, во зависност од видот. Важно е да не ја изложувате прекумерно вашата Azalea japonica на сончева светлина, па затоа фаворизирајте место што е делумно засенчено. Од суштинско значење е добро исцедената почва.

Aко сакате да ја балансирате формата или да ја намалите големината на вашата азалеа, можете да кратите но почекајте да заврши цветањето.

Редовно отстранувајте ги изнемоштените цветови за да поттикнете појава на нови пупки. Ова исто така ќе ја насочи енергијата на растението кон растење на нови гранки.

По цветањето, лесно исечете ги гранките и обликувајте го растението.

Во расадникот Хорти Експерт МК можете да ги сретнете Azalea Japonica Johanna на почетокот на цветање (Слика 1)

и Azalea Japonica Rex моментално во полн цвет и сјај (Слика 2)

За повеќе инфо и нарачки контактирајте ги Хорти Експерт на телефон 071 262 020

Види

Зошто дома секогаш треба да имаме мајчина душичка

Со доаѓањето на есента доаѓаат променливото време и есенските болки. Најчести се настинки, есенскО течење …