07.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Нов вид на брокула ќе делува против рак

Нов вид на брокула ќе делува против рак

Научници од Велика Британија успеале да добијат нов вид на „beneforte,“ брокула и ќе делува најдобро против ракот, пренесуваат од AFP.

Брокулата ќе биде специфична по тоа што ќе има поголема количина на состојката „glukofaraninom“, а таа е широко позната и како помагател на кардиоваскуларните заболувања.

Брокулата оваа состојка ја соджи два до три пати повеќе од обичната брокула, а во контакт со црвената флора во активното соединение, „sulforafan“ ќе ги намалува хроничните воспаленија и ќе го спречува развојот на некои видови на рак.

Види

Дуњата е симбол на среќа и љубов – Таа е витаминска бомба што има многу лековити својства

Дуњата (Cydonia oblonga) е единствениот вид од родот Cydonia. Таа е дрво, високо од 4 …