14.06.2024
Почетна / Градина / Хортикултура / Никогаш поефтино до убав двор: Направете вашиот двор да изгледа модерно за многу малку пари

Никогаш поефтино до убав двор: Направете вашиот двор да изгледа модерно за многу малку пари

Lonicera Nitida се род грмушки или повивни ползавци, автохтони на северната полутопка.

Латинскиот назив Lonicera доаѓа од германскиот ренесансен ботаничар Адам Лоницер (1528-1586).

Голем дел се мразоотпорни повивни растенија, а остатокот се грмушести. Тие се ценети како градинарски растенија, бидејќи ги прекриваат и украсуваат оградите и помалку привлечните делови од градбите.

Таа е изджлива и исклучително отпорна грмушка. Се употребува за формирање ниски бордури, граници и одлично поднесува кроење. 

Издржува на сончеви и сенчести позиции.

Садниците можете да ги купите во Градинарски центар ФОЈА засадени во 3л саксии, со висина ≈30цм. Не заборавајте – акцијата трае до 01.09 по цена од 100 денари.

Погледнете во прилог неколку изведби од ова растение:

 

Види

Што да направите ако лисјата на вашето растение пожолтуваат?!

Секој кој чува растенија дома знае дека тоа бара одредена грижа. Како и да е, …