Почетна / Градина / Вести / Необично овошје: Раката на Буда

Необично овошје: Раката на Буда

Ова необично овошје е повеќе од реално. Расте на мали грмушки и дрва и има дебела кора.

Карактеристично за ова овошје е тоа што понекогаш не се среќаваат семиња или пак нема содржина на сок во внатрешноста, но има прекрасен мирис сличен со аромата на лимоните.

Пријатниот мирис многу потсетува на темјанушки и затоа најчесто се користи за парфеми наменети за собите. Исто така се користи за да се задржи облеката миризлива убава и свежа.

Се смета дека ова растение потекнува од Кина или Северно источна Индија, а денес може да се сретне и во САД. Бара топли температури. Во Кина плодот кој најчесто потсетува на рака, може да се сретне во домовите како знак на среќа и долг живот.

Будистите го сметаат ова овошје како доста значајно и во одност на нивната религија и затоа го имаат наречено „Раката на Буда“. Дрвото на кое расте овој плод е популарен по својата бонсаи форма и често може да се сретнат одгледувани како минијатурни дрвја.

Види

Невен – помага при невроза, депресија, артритис и болни панкреас

Дали некогаш сте размислувале за многуте корисни својства на невен? Речиси нема градина каде малите …