14.06.2024
Почетна / Градина / Вести / Немате видено вакво лечење! Лежењето врз пчелните кошници докажано лекува!

Немате видено вакво лечење! Лежењето врз пчелните кошници докажано лекува!

Иван Милиќ од Кадина Лука повеќе од една деценија се занимава со пчеларство. Од првата кошница до денес, тој ја усовршил техниката на производство на мед, но и на сите начини на кои може да биде лековита.

Иван направил специјален терапевтски кревет во неговото домаќинство.

„Тоа е кревет на палубата над кошницата. Кога лежите над пчелата околу 60 минути, станува заздравување. Ја зајакнува циркулацијата, го регулира крвниот притисок, ја елиминира болката во мускулите во грбот, зглобовите… Кога ќе легнете два часа, субјективното чувство е дека се поминале 10 часа“, вели Иван Милиќ, пчелар од Кадина Лука за Агромедиа.

Најдобро е да легнете на кошницата за време на паша бидејќи пчелите тогаш се најактивни. Во текот на годината, домаќинството на Милиќ го посетуваат повеќе од 20 лица заради овој кревет, што им овозможува бесплатно да уживаат во овој вид на терапија.

„Кога земаме мед со лажица, обично дрвена, таа мора да тече рамномерно, не смее да капе, конецот на медот мора да биде континуиран, и тогаш е тешко да се отстрани од лажицата, како да има некој лепак и покрај тоа не треба брзо да се раствори во вода“, објаснува Иван.

Види

Што да направите ако лисјата на вашето растение пожолтуваат?!

Секој кој чува растенија дома знае дека тоа бара одредена грижа. Како и да е, …