06.07.2022
Почетна / Градина / Вести / Нега за собните цвеќиња во јануари

Нега за собните цвеќиња во јануари

Во овој месец собните растенија страдаат повеќе од прекумерна топлина, отколку од ниски температури и од многу сув воздух.

Еден-два пати во неделата, растенијата треба да се преместуваат кон светлината, за да ја запазат убавата форма. Не смееме да заборавиме и за ниските температури. Во текот на ноќта температурата може да падне нагло, што доведува до смрзнатини кај многу растенија. Затоа, при изразени ниски температури надвор, во текот на ноќта нежните растенија треба да бидат симнати од подпрозорната рамка и да се стават поназад подалеку од прозорците.

Во текот на денот враќајте ги назад на прозорецот, бидејќи за нив е потребна светлина. За време на проветрување на просториите, растенијата треба да се бранат од студениот воздух.

Во јануари полевајте поретко и користете само топла вода. Сите собни цвеќиња во зима треба да се чуваат умерено влажни. Во тоа време многу е корисно нежното сушење на прстот за да има пристап на воздухот до корените.

Повеќето кактуси и други сукуленти бараат целосна сувост во јануари.

Расцветаните цвеќиња и овие растенија, кои се со пупки, како азалии, хипеаструм, кала, калцеоларија, јаглика, африканска љубичица / Saintpaulia /, циклама, цинерарија се потхрануваат два пати месечно со слаб 0.1% раствор со комплексни минерални ѓубрива.

Јануари е погоден за сеење на садници за каранфил, декоративни јагоди, пеларгониум.

Семето на повеќето цвеќиња рти по 10-15 дена. Посеано семето (зависно од растението) најчесто се држи на темно место.

Види

Дали се варосуваат младите дрвца?

Варосувањето е активност која е пожелно да се врши на сите дрвја во овошната градина, …