Почетна / Градина / Нега и одгледување: Кактус Ороја

Нега и одгледување: Кактус Ороја

Темно мушункаст кактус со пречник до 25 см, опсипан со светлокафеави, црвеникави и црни боцки. Цветовите се со многубројни мали розово-црвени или пченкарно-жолти бои.

Во пролет полевањето е поретко, еднаш на 20 дена, а во зима ограничено на нула. Нема потреба од хранење.

За пресадување користете кактусово земјиштето, по можност мешавина со минерален супстрат и добра пропустливост. Од мај до септември овој кактус има потреба од топло, сончево и проветливо место. Во лето се изнесува на тераса и потребно му е директна сончева светлина.

Од октомври до април оројата има потреба од ладно и светло место со температура ос 5-10 * C. Расмножувањето се прави преку сечи на гранки, кои се ставаат во кактусовото земјиштето со добра дренажа. За време на растењето температурата во просторијата не смее да падне под 20 * С. Еднаш неделно се потхранува со минерални материи.

Види

Десет градинарски дизајни кои ќе ви помогнат да го реконструирате вашиот двор

10 прекрасни градинарски дизајни кои ќе ви помогнат да го реконструирате вашиот двор