18.08.2022
Почетна / Градина / Вести / Не ја фрлајте лушпата од кромидот! Кога ќе дознаете зошто и вие ќе ја користите

Не ја фрлајте лушпата од кромидот! Кога ќе дознаете зошто и вие ќе ја користите

Кромидот и другите делови од кромидот што обично ги фрламе содржат моќен коктел соединенија кои се корисни за здравјето, велат научниците од универзитетот во Мадрид.

Највисокиот, целосно исушен или затемнет слој на кромид содржи голема количина на растителни влакна и флавоноиди, а тврдиот дел од неговите корени што ги сечат луѓето – сулфурни соединенија и полимери фруктоза.

Шпанските научници, цитирани од АМИ-ТАСС, советуваа кромидот да се користи во готвењето, бидејќи тие се богати со корисни растителни влакна и фенолни соединенија како што се кверцетин и други флавоноиди.

Како што знаете, растителните влакна го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни заболувања, дијабетес од рак на желудник тип II и дебелина, дигестивни проблеми. И фенолните соединенија штитат од малигнитети.

Види

За лекување на карцином помага црн боз

Црниот боз е исклучително корисно растение. Растението црн боз има кичесто жолто-бела боја и цвета …