22.05.2022
Почетна / Градина / Вести / Не држете го овошјето и зеленчукот во фрижидер!

Не држете го овошјето и зеленчукот во фрижидер!

Особено во топлите месеци сме навикнати сите да ставаме во фрижидер, а се чини дека тоа се одразува катастрофално особено на овошјето и зеленчукот.

Според новото истражување поставени на темно, тие престануваат да ги произведуваат корисните состојки и на крајот стануваат некорисни за нашиот организам.

Не го држете овошјето и зеленчукот во фрижидер! Американските научници од Универзитетот во Хјустон откриле дека дури отсечени, овошјето и зеленчукот го продолжуваат својот животен циклус уште некое време и за тоа им се потребни светлина и нормални температури, пишува “Дејли телеграф”.

Ако тие бидат оставени на собна температура и имаат пристап до сончева светлина, тие имаат можност да го продолжат својот циклус, и на тој начин тие ќе се природни и здрави. Ако бидат подложени само на светлина, тие исто така ги губат корисните својства.

Научниците докажаа дека ако ги вклучите овошјето и зеленчукот во фрижидер, тие можат да формираат некои не особено корисни хемикалии, кои дури може да им наштетат на луѓето.

Освен тоа, тие можат да ја загубат особено корисната хемикалија глукозинат која има силни антиканцерогени својства.

Се разбира, треба да се запамети дека не е здраво овошјето и зеленчукот да стојат во затворени и во пластични кеси.

Види

Растението што достигнува раст од 60 метри во текот на една сезона

Кудзу е вид јапонски ползавец, главно употребуван при заштита на земјиштето од ерозија. Може да …