Почетна / Градина / Наоѓаат широка примена во македонската кујна – Кога компирите стануваат отровни?

Наоѓаат широка примена во македонската кујна – Кога компирите стануваат отровни?

Компирите наоѓаат широка примена во македонската кујна. Но, можат да бидат не само нездрави, туку и отровни. Овој вид зеленчук содржи токсични материи соланин што во позеленетите и обраснатите компири се зголемува постојано.

Најголемата негова содржина се наоѓа во кората. Овие компири е потребно да се лупат длабоко, а силно обраснатите да не се користат за подготвување на јадења.

Најпогодени се малите деца, на кои не им е целосно развиен гастроинтестиналниот систем. Болестите или моменталните болки можат да се случат од 15 до 60 минути по хранењето.

Симптоми: гадење, повраќање, абдоминална болка, дијареа, саливација, тинитус и др.

Види

Маџун – лек за болните, a еликсир за здравите луѓе

Гроздовиот маџун претставува природен засладувач кој се произведува од гроздов сок. Маџунот е традиционален и …