01.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Наместо антибиотици јадете овошје и зеленчук

Наместо антибиотици јадете овошје и зеленчук

Спроведените голем број на лабораториски тестови покажале дека одредена материја, наречена кверцетин што природно се содржи во овошјето и зеленчукот, го намалува ризикот од заболување од грип.

Оваа материја се содржи во овошјето и зеленчукот како што се: грозје, црна боровинка, брокули, а исто чај и црвено вино, кои имаат широко антивирусно дејство на клетките.

Премногу честото физичко оптоварување и постојаниот замор може да доведат до поголема проблеми кон дишните инфекции.

Лабораториските тестови извршени врз глувци, потврдија дека по тридневни активни тренинзи веројатноста за болен од грип достигна до 91 процент. При направените набљудувања имунолозите од Универзитетот во Јужна Каролина, САД, забележале дека супстанцијата кверцетин го спречува развојот на вкупниот вирус Н1 N1 и ја намалува сериозноста на симптомите на болеста.

Освен тоа ги блокира несаканите последици за организмот по интензивната физичка активност. Лекарите потсетуваат дека во студените зимски месеци е исклучително важно да се консумираат поголеми количини овошје и зеленчук. За разлика од различните додатоци во исхраната, лековите и вакцините, тие се ефикасни, вкусни и заштитуваат од грип.

Види

Започнува аплицирањето за финансиска поддршка за производителите на поледелски култури

Започнува аплицирањето – Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известува производителите …