06.07.2022
Почетна / Градина / Најубавите стаклени градини во светот (Фото)

Најубавите стаклени градини во светот (Фото)

Кралските ботанички градини, Кју, во Лондон е една од најпознатите зимски градини во светот. Кога заврши во 1848 година, тоа беше најголемата градба изградена од ковано железо; тоа е врв на конзерваториумите од викторијанската ера во Англија, пишува Аrchitecturaldigest.

Зградите се вкоренети во едноставна функција – обезбедување засолниште – а конзерваториумите го прават токму тоа. Првично изградени како прозорски дрвени конструкции дизајнирани да го штитат нежното зеленило од европските зими во 17 век, зимните градини процветаа во уметнички дела самостојно, благодарение на комбинацијата на импресивни инженерски подвизи и иновативниот архитектонски дизајн.

„Повремено во историјата, постои случајно спојување што ги обединува потентните и енергични приливи на способности, креативност, можност, мода и желба“, пишува Ричард Барли, директор за хортикултура, учење и работење во Кралските ботанички градини, Кју. , во предговорот на книгата. „Поттикнати од флуидните сили на амбиција и аспирација“.

Еве, ѕирнете во најдобрите конзерватории:

Портокаловата куќа во барокната палата Цвингер во Дрезден, Германија, изградена во 1709 година под власта на Фредерик Август Силниот.
Фото: Алан Штајн
Многу историчари на архитектура сметаат дека Конзерваториумот Сион Парк, познат и како Голем конзерваториум, надвор од Лондон, е првиот вистински конзерваториум, каде стаклото и металот почнуваат да имаат приоритет пред ѕидањето. Завршено е во 1830 година, непосредно пред Викторијанската ера.
Фото: Алан Штајн
Внатрешноста на Конзерваториумот Сион Парк демонстрира импресивна инженерска моќ, особено во главната купола.
Фото: Алан Штајн
По бумот на стаклената палата во Англија, европскиот континент се приклучи на трендот со дела како конзерваториумот Парк Шенбрун во Виена, завршен во 1882 година.
Фото: Алан Штајн
Инспириран од долго изгубената лондонска Кристална палата, која изгоре во 1936 година, Паласио де Кристал во Мадрид е изградена за да се сместат растенијата од Филипините, што беше шпанска колонија кога се градеше градбата во 1887 година. Фото: Алан Штајн
Како и оранжериите пред нив, некои зимски градини се дел од приватни домови, како што е Зимската куќа во имотот Билтмор во Ешвил, Северна Каролина, завршена во 1895 година.
Фото: Courtesy of Carol M. Highsmith Archive (Library of Congress)
Иако архитектот Алберт Кан беше најпознат по неговите бетонски конструкции, тој исто така го дизајнираше Конзерваториумот Belle Isle, официјално наречен конзерваториум Ана Скрипс Виткомб, во Детроит. Завршен е во 1904 година.
Фото: Алан Стајн
Градините Лонгвуд на плоштадот Кенет, Пенсилванија, имаат 4,5 хектари оранжерии, вклучувајќи го и овој Главен конзерваториум, завршен во 1921 година.
Фото: Алан Штајн
Изграден во 1936 година како дел од Администрацијата за напредок на работата, Конзерваториумот Шумски парк во Св. Луис се оддалечува од викторијанската традиција со форма на Арт Деко.
Фото: Алан Штајн
Паркот Андре Цитроен во Париз е дом на две современи оранжерии изградени во 90-тите години.
Фото: Алан Штајн

Види

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња – Кој е цветот на страста?!

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња, пасифлората е токму за вас. Различна и убава …