07.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Најкрвавиот камен” може да биде споредуван со чудно суштество од друга планета

Најкрвавиот камен” може да биде споредуван со чудно суштество од друга планета

Pyura chilensis (крвав камен) без проблем може да ви заличи за обичен камен на плажа. Ако сепак биде отворен “, најкрвавиот камен” може да биде споредуван со чудно суштество од друга планета.

Всушност станува збор за морско суштество кое живее на брегот на Чиле и Перу, а се подготвува и како деликатес. “Каменот” се храни, ја филтрира солената вода и вади микроорганизми од неа.

Животното акумулира и големи количини од редок елемент ванадиум. Крвавиот камен содржи 10 милиони пати повеќе ванадиум отколку околната морска вода. Улогата на злоупотребата во морскиот циклус сеуште не е позната на научниците.

Чудните суштества се раѓаат како машки примерок, но со текот на времето се развиваат и женски полови органи. Како што веќе рековме, животното е и деликатес.

Обожавателите го опишуваат вкусот како “горчлив”, “лигав” и “со благ мирис на јод”.

 

Види

Дуњата е симбол на среќа и љубов – Таа е витаминска бомба што има многу лековити својства

Дуњата (Cydonia oblonga) е единствениот вид од родот Cydonia. Таа е дрво, високо од 4 …