06.07.2022
Почетна / Градина / Вести / Најголемото дрво во светот: Старо e 2200 години, а високо 83 метри

Најголемото дрво во светот: Старо e 2200 години, а високо 83 метри

Дрвото „The General Sherman“ се наоѓа во Националниот парк Секвоја. Како дрво старо 2200 години, тоа е најстарото нешто кое живее на нашата планета.

Ова е најголемото дрво на светот, а воедно и најголемото живо битие на светот. Зафатнината на трупот му изнесува 1487 м³.

Дрвото е именувано во чест на Вилијам Текусме Шерман, водач во Американската граѓанска војна од страна на природонаучникот Џејмс Волвертон во 1879 г.

Високо е 83 метри и тешко 1385 тони и има периметар 31,9 метри..

Види

Како успешно да пресадите растенија

Растението треба да се пресади тогаш кога ќе се утврди дека саксијата станала претесна за …