Почетна / Градина / Најголемото дрво во светот: има 2200 години, а високо е 83 метри

Најголемото дрво во светот: има 2200 години, а високо е 83 метри

Дрвото „The General Sherman“ се наоѓа во Националниот парк Секвоја. Како дрво старо 2200 години, тоа е најстарото нешто кое живее на нашата планета.

Ова е најголемото дрво на светот, а воедно и најголемото живо битие на светот. Зафатнината на трупот му изнесува 1487 м³.

Дрвото е именувано во чест на Вилијам Текусме Шерман, водач во Американската граѓанска војна од страна на природонаучникот Џејмс Волвертон во 1879 г.

Високо е 83 метри и тешко 1385 тони и има периметар 31,9 метри..

Види

Макроелементи кои се потребни за потхранување на растенијата

Прехранбените минерали (основни и благотворни), се од суштинско значење за растот на сите растенија. При …