ПРОИЗВОДСТВО НА ПЕЧУРКИ БУКОВКА СО ПРИМЕНА НА ЕМ ТЕХНОЛОГИЈА
Во просторот каде се одгледува буковката мора да има оптимална температура и висока влажност на воздухот. Таквите простори мора да имаат можност за проветрување со помош на вентилатор и мора да бидат осветлени со потребната количина на светлост.
За одгледување на буковката погоден е речиси секој затворен простор во кој може да се обезбеди константна температура на воздухот од 18оС, достапност на струја и вода.
Материјали и методи
Мицелиумот од буковката се насадува на иситнета слама од јачмен или пченица.
Потребен материјал:
- 100 кг сено (пченица или јачмен)
- 5 литри мицелиум
- РР вреќи
- Топломер
- Влагомер
Постојат три врсти на супстрат и тоа:
- Само слама од јачмен/пченица
- 80% слама и 20% сено
- 80% слама и 20% пилевина
Постапка за работа
Припрема на просторот
- Просторот е потребно да се испразни и добро да се измие а притоа да се исчистат ѕидовите
- После чистењето на ѕидовите се дезинфицираат со раствор од ЕМа и Cera-C керамички прав