19.08.2022
Почетна / Градина / Вести / МЗШВ започнува со потпишување договори за продажба државно земјоделско земјиште под оранжерии

МЗШВ започнува со потпишување договори за продажба државно земјоделско земјиште под оранжерии

Владата на Република Северна Македонија на последната седница донесе одлука за давање согласност за склучување на договор за продажба на земјоделско земјиште во државна сопственост врз кое има изградено оранжерии и помошни објекти во функција на оранжеријата односно објекти во стопанскиот двор.

На последниот јавен повик 8 компании ги исполнија условите и со нив ќе се потпишат договори. Со овој јавен повик сопствениците на оранжерии ќе можат да си го купат земјиштето на кое се наоѓа оранжеријата, а кое што во моментов е во државна сопственост. На тој начин ќе се стекнат со имотни листови и ќе можат да влезат во инвестиции во делот на прошрување на објектите, водено ќе можат да подигнат кредити за реновирање и модернизација на објектите.

Она што е најважно за овој тип на производство е што со стекнување на имотен лист ќе им се овозможи и на овие агробизнисмени да конкурираат за мерките од европската ИПАРД прогама, кои овозможуваат покривање на дел од трошоците за инвестиции во изградба и реконструкција на објетктите. Крајнтиот ефект ќе биде врз целокупното земјоделство, односно самите инвестиции ќе придонесат кон зголемување на обемот и квалитетот на производството.

 

Види

За лекување на карцином помага црн боз

Црниот боз е исклучително корисно растение. Растението црн боз има кичесто жолто-бела боја и цвета …