Почетна / Совети / Мумио за бројни состојби и заболувања

Мумио за бројни состојби и заболувања

Мумио е древен “чудотворен балсам”, и претставува сок од карпите. Луѓето со векови го нарекуваат “крвта на планината”.

Уште од античките времиња, оваа материја е широкопозната на луѓето, бидејќи се користат за лекување на разни рани.

Тешко се собира од карпите, акумулирани во таванот на пештерите, и истекува од пукнатините на карпите.

Во својот состав содржи 28 хемиски елементи, 30 макро и микроелементи, а исто така 10 различни оксиди на метали, 6 аминокиселини, голем број на витамини – Б12, Р-167, Б1 и други, етерични масла, пчелин отров, смолоподобни материи, секое од кои е способно да влијае на соодветните стапки на процеси во организмот.

Ги засилува регенеративните процеси во различни ткива, делува како антиинфламаторно, антитоксично, општо-укрепувачко средство кое ги обновува функциите на периферните нервни центри или центрите на големиот мозок.

Позитивно учествува во биосинтеза на ДНК клетките. Дозирање и прифаќање на мумио. Се конзумира внатрешно, секогаш свежо приготвен со различни сокови. Може да се користат вода, мед, чај или млеко.

1. При чиреви и др. При чир на желудникот, цревни-гастричната систем, органите на варење (стомак, црн дроб, слезината), мочен меур (при задржување на урината), колитис и гастритис. Земањето е внатрешно, и пожелно е да биде на гладно. Се зема 1-2 пати на ден – наутро и навечер пред спиење во тек на 25-28 дена. Курсот на лекување се повторува по 10 дена одмор кај стари хронични заболувања. Потребното количество за лекување се 0,2-0,5 гр до 10-25 грама месечно (во зависност од телесната тежина.).

Види

Совети од Ѓорѓи Самарџиев, ФОЈА околу садењето на овошките

Садењето на овошките го вршиме во време на мирување на вегетацијата, наесен или напролет. Подобро …