Почетна / Градина / Лек / Момина солза при забрзан срцев ритам

Момина солза при забрзан срцев ритам

Водата од момина солза, нарекувана уште “Златна вода” се применува за лекување на главоболка и нервни состојби, а исто така и како профилактично средство при епидемии и заразни болести.

Цветовите на момината солза се користат за лекување на епилепсија, а во народната медицина од нив се подготвува тинктура во вотка или алкохолен раствор. Се применува како пенкилер средство при воспалителни процеси, а исто така и како смирувачко средство при нерви, пренесува bilka.

Како што рековме убава момина солза е корисна, но и опасна. Во неа се содржи отровниот Алкалоид конваламарин. Бидејќи сите делови на момина солза се силно отровни третманот со неа треба да биде под лекарски надзор.

Види

Водената детелина ја намалува телесната температура

Водената детелина (Menyanthes trifoliata L.) или уште мочуришен трилистник, горчивче, расте низ заблатени места, мочуришта, …