Почетна / Градина / Лек / Момина солза при забрзан срцев ритам

Момина солза при забрзан срцев ритам

Нежната и убава момина солза (Convallaria majalis) е тревесто растение од семејството Рускусови. Таа позната и под името крин на долината.

Во листовите и цветовите на момината солза има содржина на етерични масла, сапонини, смоли, органски киселини и шеќери. Тие имаат корисни својства кога се извлечени и обработени по правилен начин.

Во истото тоа време момината солза содржи отровни гликозиди, кои можат да бидат опасни за здравјето. Еве и кои се придобивките од нежните цветови:

Момината солза влијае поволно на кардиоваскуларната активност. Таа го забавува срцевиот ритам и има благотворно дејство врз артериите.

Момината солза дејствува како диуретик и предизвикува често мокрење, особено кај луѓето со неврози и кардиоваскуларни болести.

Види

6 растенија, кои штитат од грип

Многу луѓе не посветуваат внимание кога се зборува за здравје и имунитет, мислејќи дека ќе …