16.05.2022
Почетна / Градина / Миризливата ружа го враќа гласот

Миризливата ружа го враќа гласот

Ружата е одличен цвет што освен убавината ни донира и здравје. По својот изглед тоа е повеќегодишно растение со сиво-зелена боја. Лисјата на растението се наредени едно по друго, долги се помеѓу 5 и15 см и се наоѓаат на рачки.

Цветовите имаат бледорозова боја, а понекогаш се и бели. Нивните гранчиња се кратки, а во дијаметар достигнуваат до 3 см. Лековитите ружи цветаат во текот на месеците јули и август, се рамни, дисковидни.

Најчесто растението може да се сретне низ влажните области, лоцирани во близина на реките и мочуриштата на територијата на целата земја. Со лековита цел се користат како корените така и листовите и цветовите.

Кога се собираат корените, тие се вадат од земјата. Есенските месеци, се препорачливи за да се користи коренот на двегодишните растенија. Додека се уште свежи и полни со сок, се сечат на парчиња со средна големина.

Листовите на лековитата ружа се берат во летната сезона пред да започне пожолтување, а цветовите кога ќе почнат да цветаат. Основната акција на растението е омекнувачка. Таа дејствува и како противозпалително растение. Овие својства го прават баран лек кај различни заболувања на дишните патишта, кај ларингит и фарингитис, кои водат до губење на гласот. Лековитата ружа се применува и надворешно во форма на воден екстракт од корен при различни кожни заболувања.

Види

Задоволство е да ги имате овие цвеќиња дома – Stephanotis floribunda

Задоволство е да ги имате овие растенија дома. Потекнуваат од oстровот Мадагаскар и затоа растението …