Почетна / Градина / Вести / Мечките се будат рано од зимскиот сон: „Не е добро ниту за нив, ниту за луѓето“

Мечките се будат рано од зимскиот сон: „Не е добро ниту за нив, ниту за луѓето“

Во февруари и почетокот на март, забележани се голем број мечки во Русија, Финска и САД, кои, поради невообичаено благата зима, се разбудија рано од зимскиот сон. Зошто мечките се будат рано од зимскиот сон?

Обично се во хибернација во овој период од годината – состојба како длабок сон, што им помага да заштедат енергија и да ја преживеат зимата без многу храна, пренесува Би-Би-Си.

Експертите велат дека најжешката зима за нас е измерена во Европа, со температури во САД дури и повисоки од вообичаените во декември и јануари, што е поврзано со климатските промени.

Сето ова направи мечките да „трчаат“ малку порано од вообичаеното оваа година.

Експертот за животински свет Алан Рајт вели дека нивното рано излегување од хибернација не е добро ниту за овие животни ниту за луѓето.

Како влијае ова врз мечките?
Ќе одат во потрага по храна, но нема да најдат многу во околината, бидејќи нема доволно растенија и помали животни за да се хранат.

Научниците потсетуваат дека на мечките им е потребна храна прилично скоро време по излегувањето од хибернацијата бидејќи наскоро започнува сезоната на парење.

Рајт вели дека многу мечиња ќе дојдат во светот оваа година чии родители нема да бидат доволно силни за да ги хранат со „вистинскиот вид храна“.

„Може да страдаат. Можеби многу мечиња не можат да преживеат до пролет“, објасни тој.

Поради нови околности, средбите на мечка и со луѓе може да станат почести, што може да биде лоша вест за луѓето.

Рајт објаснува дека „мечките обично не сакаат контакт со човекот, туку сакаат да се фокусираат на сопствените проблеми“.

Но, ако нема доволно храна, тие ќе треба да ја бараат во пооддалечените области, што значи дека ќе бидат принудени да им пристапуваат на луѓето. „Тие ќе се преселат во области каде живеат луѓето, што значи дека таму има храна и ќе се обидат да стигнат таму“.

“Сигурно сте ги чуле вестите за мечките кои се обидуваат да влезат во автомобили. Ако се гладни, нема да бараат”, вели Рајт, додавајќи дека ваквите ситуации се случуваат само кога мечките се “вистински на работ на очајот”, или кога тие се исклучително гладни и тие сакаат да ги хранат младенчињата.

Минатата година беше прогласена вонредна состојба во еден дел од Русија затоа што поларните мечки доаѓаа во населбите и ги напаѓаа луѓето во потрага по храна.

Рајт смета дека мечките треба да бидат во зоолошки градини, и секако во дивината, доста далеку од луѓето.

Мечките од московската зоолошка градина излегоа од хибернација многу рано оваа година, но официјалните лица го очекуваа тоа, па затоа беа подготвени да помогнат.

Зоолошките градини велат дека женските мечки кои имаат младенчиња обично се појавуваат само по април.

Службата за национален парк во САД ги советува луѓето да носат со себе „спреј за мечка“ и да останат смирени и спокојни.

Види

Корисни својства на ацеролата

Ацеролата е малo дрво со мали црвени плодови, слични на црешите. Расте во Јужна Америка, …