06.07.2022
Почетна / Градина / Маслинките се плодот на Медитеранот

Маслинките се плодот на Медитеранот

Маслинките се меѓу најшироко користената храна во светот. Премногу горчливи се за да се изедат, а откако се отсечени од дрвото треба да бидат третирани за намалување на нивната вродена горчина.

Методите за обработка се различни и зависат од видот на маслинките, како и од вкусот кој сакаме да добиеме.

Маслинките се богати со масти (околу 80-85% од калориите во нив доаѓаат од масти).

За жал овие плодови не се проценети поради видот на мастите кои ги содржат. Три-четвртини од маснотиите во нив се во форма на олеинска киселина, мононезаситени масни киселини.

Последните истражувања покажуваат дека мононезаситени масти содржани во маслиновото масло, може да помогнат во намалување на крвниот притисок. Олеинската киселина во маслинките, откако се апсорбира во телото и транспортира до нашите клетки, може да ги промени моделите на ниво на клеточна мембрана.

Како резултат на овие промени нивото на крвниот притисок се намалува. Неодамнешните студии кои се истражувале од различни сорти на маслинки, покажуваат дека тие ни даваат антиоксиданси и противвоспалителни хранливи материи. Плодовите се добар извор на антиоксиданти витамин Е, и тие исто така содржат мали количини антиоксиданси-минерали како селен и цинк, што ги прави уникатни како храна. Земањето на олеоропен ја намалува оксидацијата на холестеролот и помага во заштитата на нервните клетки од оксидативниот стрес.

Една неодамнешна студија покажа способноста на маслинките да зголемуваат крвните нивоа на глутатион (едно од најдобрите хранливи материи во организмот). Хидрокситирозолът кој е Маслинова фитонутриент, одамна е поврзан со превенција на ракот, а денес се разгледува неговиот потенцијал за да се спречи губењето на коскеното ткиво.

Неколку неодамнешни истражувања покажуваат зголемување на калциум во коските и намалување на загубата на вкупната коскена маса по потрошувачка на маслинки. Одамна е познато дека медитеранската исхрана секогаш се поврзува со намалување на ризикот од остеопороза.

Во традиционалната медицина препарати од маслинки и маслинови листови често се користат во лекување на воспалителни проблеми, вклучувајќи алергии. Докажано е дека екстракт од маслинки функционира како анти-хистамин на клеточно ниво, и ги блокира специјалните хистаминовите рецептори (Н1 рецептори).

Анти и антиинфламаторни својства на маслинките ги прават природна заштита против ракот, хроничен стрес и хронично воспаление кое се основните фактори за развојот на рак. Ако нашите клетки западнат во оксидативниот стрес (оштетување на структурата и функцијата на клетките) тие се подложени на хронично воспаление, а тогаш ризикот од појава на рак на клетките се зголемува.

Види

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња – Кој е цветот на страста?!

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња, пасифлората е токму за вас. Различна и убава …