Почетна / Совети / МАНИПУЛИРАЊЕ СО РАСТЕНИЈАТА – ЦИРКАДНИОТ ЧАСОВНИК МОЖЕ ДА ОВОЗМОЖИ ОДГЛЕДУВАЊЕ НА ГРАДИНАРСКИТЕ КУЛТУРИ ВО БИЛО КОЈА СЕЗОНА ОД ГОДИНАТА

МАНИПУЛИРАЊЕ СО РАСТЕНИЈАТА – ЦИРКАДНИОТ ЧАСОВНИК МОЖЕ ДА ОВОЗМОЖИ ОДГЛЕДУВАЊЕ НА ГРАДИНАРСКИТЕ КУЛТУРИ ВО БИЛО КОЈА СЕЗОНА ОД ГОДИНАТА

Истражувачите од Јејл Универзитетот ја открија една од последните мистерии во овај процес, особено со идентификувањето на генот DET1 како круцијален во помагањето да се потисне изразеноста на “вечерните” гени кај циркадниот круг. “Растенијата кои продуцираат помалку DET1, имаат побрз часовник и им треба помалку време да процветаат”, изјави водечкиот автор на студијата On Sun Lau, поранешен студент на Јејл кој моментално е истражувач на Универзитетот Стентфорд.

“Разбирањето на компонентите на циркадниот часовник кај растенијата и нивната улога би помогнало во селекцијата и многуте генерации на вредни особини кај земјоделските и декоративните растенија. Други истражувачи од Јејл кои придонесоа во оваа студија се: Xi Huang, Jae-Hoon Lee, Gang Li и Jean-Benoit Charron. Истражувањето е финансирано од Националниот Здраствен Институт и Националната Научна Фондација на САД.

Автор: М-р Мартин Велковски

Види

Како да изработите неверојатни минијатурни градини (Видео + Фото)

Како да изработите неверојатни минијатурни градини