19.08.2022
Почетна / Градина / Вести / Макроелементите кои се потребни за потхранување на растенијата

Макроелементите кои се потребни за потхранување на растенијата

Сулфур: учествува во структурата на аминокиселини, протеини, витамини и ензими и е од суштинско значење за производство на хлорофил. Недостатокот од овој елемент генерира бледозелена боја на листовите. Сулфурот многу брзо се “губи” од почвата при наводнување, за тоа треба да се додава редовно. Некој води може да содржат зголемени количини сулфур.

Магнезиум: исклучително важен е за молекуларната структура на хлорофилот, потребен е за функционирање на ензимите на растенијата, за производство на јаглени хидрати, шеќери и масти. Има значајна улога во создавањето на овошјето и оревите и има исклучително значење за ртење на семето. Растенијата кои страдаат од недостаток на магнезиум изгледаат хлоротични, и може да дојде до опаѓање масовно на листовите. Магнезиумот исто така се мие лесно при наводнување, за тоа треба да се додава редовно.

Калциум: ги активира ензимите, учествува во структурата на ѕидовите на клетките, влијае на движењето на водата во клетките и е неопходен за растот и делење на клетките. Некои растенија треба да имаат Калциум за да апсорбираат азот и други минерали. Недостигот предизвикува прекин на новиот раст на стеблото, боите и корените. Симптомите за недостаток на Калциум се темните дамки на листовите и плодовите, како и недостаток на растот.

Види

За лекување на карцином помага црн боз

Црниот боз е исклучително корисно растение. Растението црн боз има кичесто жолто-бела боја и цвета …