19.08.2022
Почетна / Градина / Вести / Макроелементите кои се потребни за потхранување на растенијата

Макроелементите кои се потребни за потхранување на растенијата

Прехранбените минерали (основни и благотворни), се од суштинско значење за растот на сите растенија.

При елиминирање на некои од елементите потребни за растенијата се предизвикуваат аномалии во растот или растенијата не се размножуваат нормално.

Макроелементи – Макронутриенти

Азот: се вклучува како компонента во протеини, хормони, хлорофилот, витамини и ензими и се од суштинско значење за животот на растенијата. За метаболизмот на растенијата е исклучително важен. Помага во вегетативниот раст на новите гранки, стебла и листови. Ако е вишок, предизвикува забавување на цветањето и давањето плод. Недостатокот од овие елементи го забавува и намалува растот, и лисјата пожолтуваат.

Фосфор: потребен е за ртење на семето, фотосинтезата, создавањето на протеини и за речиси сите аспекти на растот и метаболизмот на растенијата. Од суштинско значење е за формирање на бојата и плодот. При ниска вредност на pH околу 4, фосфорот е хемиски блокиран во органските подлоги. Симптом за недостаток е губењето на боја на листовите, растот и целосниот развој се забавуваат. Производството на боите и овошјето е слабо. Може да предизвика предвремено паѓање на плодовите. Фосфорот треба да се поставува во близина на коренот на растението за да може да се апсорбира. Прекумерното ѓубрење со Фосфор, во отсуство на соодветно ниво на Цинк, може да предизвика недостаток на овој микроелемент.

Калиум: потребен е за: формирање на шеќери, скроб, јаглехидрати, синтеза на протеини, поделба на клетките на коренот и во други делови на растенијата. Помага да се регулира водниот баланс, ја подобрува цврстината на шини и отпорноста на студ, се зголемува мирисот и интензитетот на боите на цвеќињата, овошјето и зеленчукот, ја зголемува содржината на масло во овошјето и е исклучително важен за растенијата со голема лисна маса. Недостатокот од овој витамин предизвикува влошување на развојот, лисјата стануваат со дамки, се збрчкуваат и делуваат изгорено.

Види

За лекување на карцином помага црн боз

Црниот боз е исклучително корисно растение. Растението црн боз има кичесто жолто-бела боја и цвета …