02.10.2022
Почетна / Градина / Вести / Македонскиот Рубин – еден од најмоќните минерали кога станува збор за проектирање и складирање на енергија

Македонскиот Рубин – еден од најмоќните минерали кога станува збор за проектирање и складирање на енергија

Ова е еден од најмоќните минерали кога станува збор за проектирање и складирање на енергија. Делува врз сексуалните енергии и ја буди жедта за животот. Одличен е за личности кои имаат потреба од повеќе акција во сопствениот живот. Обоеност: црвен. Основни карактеристики: Страст, храброст, свесност.

Рубинот кореспондира со коренската чакра и ја поттикнува кундалини енергијата. Ја качува сексуалната енергија од половиот регион и ја усмерува кон срцето, трансформирајќи ја во вистинско љубовно уживање. Терапевтски својства: Темелно ја прочистува крвта и го регулира циркулаторниот систем. Ја стимулира плодноста и го балансира менструалниот циклус. Исто така се користи и како стимулатор на надбубрежните жлезди, бубрезите и слезината.

Македонски рубин во злато 14к

Македонскиот рубин се карактеризира со специфична малина – розева боја. Според досегашните истражувања своето дејство најмногу го пројавува врз срцевата чакра и срцето, растопувајќи ги гневот и крутоста кај лицата кои го носат. Покрај овие својства Македонскиот Рубин мошне нежно ја стимулира работата на срцевиот мускул и поттикнува на простување и сочувство со другите. Овој наш ендемичен минерал веќе е прифатен како синоним за вистинска и безрезервна љубов!

Голем дел од скапоцените камења се обработуваат во лабораторијата на ДЕКО каде се вградуваат во ФИЛИГРАН. Карактеристичен за ориентот чија европска порта е токму Македонија, привлекува големо внимание кај странските посетители, но и кај младата генерација клиенти.

Македонски рубин со сребрен филигран

Филигранот, како би се кажало, “има душа“! А речиси беше на работ на изумирање, “задушен“ од распространувањето на евтин накит произведен индустриски и во големи серии. За среќа, останаа активни неколку работилници и дуќани специјализирани за филигран, “Рубин Кармин“, Вангел Деребан во Охрид, Марк Коља, Мајстор Џељо и други, кои заедно со неколкуте владини и невладини иницијативи за зачувување на филигранскиот занает, придонесоа за скромното појавување на нова генерација млади артисти и занаетчии. Тие млади артисти внесоа нова енергија во запоставениот сектор.

Македонски рубин со сребрен филигран

ПОСЕТЕТЕ ГО ДЕКО, кој со Македонскиот Рубин, дава придонес од витално значење за развој на филигранот. Нјаголем дел од дизајнот и изработката на филигран е дело на младата уметничка Ивана Стојановска од Скопје.

Кликнете овде

Види

Пакомак: Наша цел е до 2030 година 70 проценти од отпадот од пакување да се селектира и рециклира

Поефикасната селекција и рециклирање на амбалажниот отпад, беше тема на меѓународната работилница, што се организираше …