Почетна / Градина / Вести / Македонец зборува со пчелите и живее во природен резерват во Преспа (видео)

Македонец зборува со пчелите и живее во природен резерват во Преспа (видео)

*Медот е единствена прехрамбена намирница која не може да се распие.

*Покрај тоа што претставува посластица, речиси сите народи го користат како лек.

*Една лажиќка мед пред спиење помага при губење на вишокот килограми

*Во минатото медот бил средство з плаќање

*За разлика од млекото и природен сок, медот не е потребно да се пастеризира

*Медот мрзне на температура од -17 степени, а тогаш неговиот волумен се намалува з десет отсто

*Пчела мора да собере и преработи нектар од најмалку три милиони цветови за да добиеме килограм мед.

*Обично во една кошничка живее заедница од 10 000 до 60 000 пчели и секоја од нив знае која е нејзината задача.

*Медот лесно се асимилира и има силно бактериолошко дејство.

*Медот е најсигурна намирница затоа што поголем број опасни бактерии не можат да опстанат во него

*Сто грама мед вреди колку пет јајца или три банани.

*Бојата на медот зависи од видот на цвеќињата и правот кој пчелите го „берат“ или собираат.

Извор: makedonijadenes.com.mk

Види

Како изгледа овошјето и зеленчукот во Фукушима по нуклеарната катастрофа (Фото)

Нуклеарната катастрофа во јапонската електрана Фукушима се случи март 2011 година. цунамито, како последица на …