18.08.2022
Почетна / Градина / Мајчината душица – За што можете да го користите ова растение?

Мајчината душица – За што можете да го користите ова растение?

Мајчината душа е една од најчесто користените лековити растенија: се употребува “скоро за сите” – од лекување на настинки, до “убивање” на разни микроби.

Оваа билка наоѓа широка примена во народната медицина. Ова растение нема штетни состојки, токсичен состав и може да се пие без временско ограничување и во неограничени количества.

Мајчината душица расте на сончевите полиња по краевите на шумите.

Стеблата се тенки и жичести, а листовите се многугодишни кај повеќето видови, наредени наспрамно, овални, целосни и мали, долги 4-20 mm и најчесто ароматични. Цветовите се групирани во густи терминални главички, со нееднаква чашка, кај која горната усна е троделна, а долната е расцепена. Венчето е цевчесто, долго 4-10 мм, бело, розево или лилјаково.

При тестирање на тинктурите од невен и мајчина душица за одредување на ефектите врз бактериите кои предизвикуваат појава на акни, научниците во Лидс откриле дека препаратите од мајчина душица се многу поефикасни при третирање на акни во споредба со кремовите кои често пати се препишуваат од страна на лекарите.

Неколку видови од овој род се култивираат како кулинарски билки или украсни растенија. Најпознат вид е Thymus vulgaris, односно обична мајчина душичка.

Етеричното масло од мајчина душица значително ја уништува кандидата.

Мајчина душичка се сретнува во мотиви и обичаи кај многу европски народи. Старите Грци своите жртви на боговите ги спаљувале со оваа биљка. Старите Римјани веровале дека оваа ароматична билка ги брка змиите, шкорпионите и другите отровни животни Во Тиролсе верувало дека таа штити ос декое зло, а во Саксонија во неа се капеле децата за да бидат напредни и заштитени од болести и зло.

Мајчината душица дури и во ниски концентрации може да се користи како природен конзерванс на прехранбени производи.

Капење деца во вода со мајчина душичка се практикувало и кај словенските народи. Оваа билка кај словените има хтонски карактер и е во врска со душите на починатите.

Чај од мајчина душица има антисептично дејство, е ефикасна е против спазма (грчеви) во бронхиите, ја разуздува слухата во мускулите и помага при неговото избршување. Затоа се постигнува успех против кашлицата кај децата. Бидејќи многу пријатно мириса, младите луѓе сакаат да ја пијат. Освен тоа, успешно дејствува и против гашните паразити, особено детските глисти.

Таа е докажан лек против воспаление на воздушните патишта – особено против претераните маснотии и бронхијална астма, дури и големата кашлица.

Раствор од оваа билка служи за дезинфекција на усниот венец, а исто така и ја ублажува болката на грлото. Покрај тоа, помага во чистење на кожата.

Види

За лекување на карцином помага црн боз

Црниот боз е исклучително корисно растение. Растението црн боз има кичесто жолто-бела боја и цвета …