Почетна / Градина / Маите имале вграден земјоделски систем
Poster 01

Маите имале вграден земјоделски систем

Археолозите и научниците од НАСА откопаа комплетен антички град на Маите во кој имало систем на урбана зелена архитектура.

Овој град сочинувал многу насипи, десетина илјади на тераси и многу сокриени пештери. Овој проект бил воден од сопружниците Дајан и Арлен Чеиз од Универзитетот на Централна Флорида.

Во последните 25 години истражувањата стигнале околу 9 милји од градот, но со помош на технологијата на НАСА денес се мапирани повеќе од 77 милји од античкиот град на Маите, Каракол.

Се сметало дека урбаниот центар на Каракол живееле околу 140,000 луѓе. Фактот дека Маите имале вградено земјоделски систем на крововите или терасите е само една од работите кои археологистите ги забележале во почетните анализи.

Види

Храна која доведува до предвремено стареење

Шпанскиот нутриционист Хелен де ла Фуенте Хидалго откри како да се избегне предвремено стареење. „Кога …