Почетна / Градина / Лек / Лукот и кромидот го намалуваат ризикот од рак

Лукот и кромидот го намалуваат ризикот од рак

Исхраната богата со лук и кромид може да ги намали ризиците од заболување од неколку видови на рак.

Анализирајќи ги резултатите од 8 студии спроведени во Италија и Швајцарија, научниците заклучиле дека постарите луѓе кои јаделе повеќе лук и кромид имале помали ризици да заболат од неколку видови на рак, вклучувајќи ги ракот на дебелото црево, јајниците и грлото.

Откритијата, објавени во американско списание за клиничка исхрана, се во согласност со некои поранешни истражувања спроведени во Кина. Меѓутоа, прехранбените навики во Кина наголемо се разликуваат од исхраната на Запад. Кинезите јадат многу повеќе лук, изјави доктороката Карлота Галеоне, главната авторка на новата студија.

Види

Посејте ароматични и зачински растенија за зимата која следи

Бидете вредни и прктични и во текот на зимата. Посејте ароматични билни во стакленикот во …