Почетна / Градина / Лек / Листовите на маслинките го чуваат нашето здравје

Листовите на маслинките го чуваат нашето здравје

Маслинките се еден од даровите на природата, од кои се извлекува драгоцено маслиново масло. Зејтинот го намалува холестеролот и има уште еден куп корисни својства во кулинарството и козметиката.

Листовите на маслиново дрво се исто така многу вредна суровина за нашето здравје.

Листовите на маслинката биле користени за прв пат во Египет, каде што служат и за мумифицирање на владетелите.

Растението содржи различни материи – Манила, олеуропеин во листовите, слободна олеинска киселина во маслото, бензоат киселина и оливија во кората. Маслинката има антибактериско, антигабично, антивирусно, антисептично и смирувачко дејство.

Листовите на маслинката се користат во лекувањето за:

циркулациониот систем – го стабилизира нивото на шеќер во крвта;

ги уништува следните паразити – цревни глисти, маларија, тении, округли црви;

инхибира и спречува инфекции предизвикани од вируси и ретровируси – варичела, генитален херпес, генитални брадавици, херпес тип 1, лупус, ХИВ вирус, менингитис, мононуклеоза, тении, херпес зостер, херпес на устата;

Види

Момина солза при забрзан срцев ритам

Нежната и убава момина солза (Convallaria majalis) е тревесто растение од семејството Рускусови. Таа позната …