Почетна / Градина / Лековитите придобивки од „нестандардните“ плодови

Лековитите придобивки од „нестандардните“ плодови

Трнинка (трненка, трнка; науч. Prunus spinosa) — вид од родот слива (Prunus) која потекнува од Европа, западна Азија, и локално во северозападна Африка. Ја има и во Македонија. Има сини плодови кои се употребуваат за исхрана и во народната медицина.

Кората на корените се користи како средство за прицврстување отпорна на висока температура. Цветовите имаат горчлив вкус, но имаат стимулирачки, смирувачки и прочистувачки ефект. Од плодовите се подготвуваат различни конзервирани и алкохолни пијалоци, како и оцет. Сушните услови се одличен додаток на чаеви.

Сините плодови го олеснуваат варењето, имаат детоксикаторски ефект, антиинфламаторно, антимикробно, го штитат срцето, го намалуваат холестеролот, ефикасни се во мускулна дистрофија и многу повеќе. Тие денес се вредна, но многу потценета билка.

Текстот продолжува на следната страна:

Види

Како да ја препознаете органската храна?

Органски одгледувана храна, односно прехранбен производ, секогаш има посебна етикета, без која производот не се …