05.07.2022
Почетна / Градина / Лековити придобивки од „нестандардните“ плодови

Лековити придобивки од „нестандардните“ плодови

Слаткиот костен, исто така наречен јадлив (Castanea vulgaris) е уште едно растение чие овошје (всушност, семиња), кората и лисјата се користат во народната медицина. Дрвјата можат да ги надминат генерациите градинари, а нивните квалитети биле познати уште од античко време.

Костенот сака длабоки почви, но не толерира варовник. Се развива релативно бавно и подоцна започна да вродува со плод. Во суво и топло лето, произведува повеќе овошје. 

Плодовите содржат многу витамини, минерали, киселини и скроб. 

Во Македонија, костенот е најзастапен на Беласица и Шар Планина.

Текстот продолжува на следната страна:

Види

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња – Кој е цветот на страста?!

Ако сте од љубителите на егзотичните цвеќиња, пасифлората е токму за вас. Различна и убава …