Почетна / Градина / Вести / Лечење на депресијата со растенија и лекови на хербална основа

Лечење на депресијата со растенија и лекови на хербална основа

Неколку природни производи, можат да помогнат дополнително за надминување на проблемот. Депресијата е психолошка состојба која предизвикува чувство на очај и немоќ. Болеста се манифестира во неколку различни форми – тешка депресија, атипични депресија, дистимија, сезонска депресија и постпородилна депресија.

Главни предизвикувачи на депресивни состојби се долгото боледување, неуспесите во приватниот и професионалниот живот, слабите семејни врски, недостатокот на оптимизам и трагичните инциденти, како што се смртта на близок и сакан од вас човек.

Состојбите на депресија можат да се надминуваат и со растенија. Луѓето страдаат од осаменост, финансиски и здравствени проблеми, алкохолизам, зависност од дрога, хронични болки, проблематични семејни односи, повреди во детска возраст и депресивна семејна предиспозиција, а се изложени на ризик да ги развијат и симптомите на болеста.

Постојат бројни лековити растенија и лекови на хербални основа, кои ефикасно ги ублажуваат симптомите на депресијата. Депресијата се лекува со помош на различни средства. Стандардното лекување на депресивна состојба вклучува комбинација од психотерапевтични процедури и антидепресиви, кои ги ублажуваат нивните симптомите, велат од лечител.

Во прилог на нив постојат и алтернативни методи кои се особено ефикасни за совладување на депресивни состојби. Такви се лековитите растенија и лекови на хербални основа. Лековитите растенија кои се користат при депресија, можат да помогнат за постигнување на трајна контрола над проблемот.

Освен тоа, тие имаат и сосема малку несакани ефекти. Затоа растенијата, во комбинација со психотерапија се подобра варијанта за лекување. Најчесто користените растенија и лекови на хербална основа се кантарион, s-аденосилметионин (SAMe), 5-хидрокситриптофан (5-HTP), гинко билоба и сибирскиот женшен.

Особено корисен е жолтиот кантарион (Hypericum Perforatum), кој обезбедува сигурно потиснување на депресивните симптоми. Тој е силен антидепресив со мали несакани ефекти. Може да се користи во подолг временски период. Погоден е за случаи на депресија во умерена форма.

Види

Се повеќе се развива производство на биодизел од семето на Јатрофата (Jatropha curcas)

Јатрофата потекнува од Централна Америка. Родот вклучува околу 170 вида сукулентни растенија. Во висина достигнува …