06.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Лебарките можат да станат првите спасители во природните катастрофи

Лебарките можат да станат првите спасители во природните катастрофи

Истражувачите работат на уште едно „големо нешто како одговор на катастрофите“.

Тие откриле како да стават нешто налик на ранец на лебарка и подоцна да го контролираат како со далечински управувач, преку урнати објекти за да се лоцираат преживеаните.

Можат да бидат опремени со мала видео камера или микрофон, кој подоцна може да пренесува информации.

Ние сме заинтересирани за наоѓање и спасување на луѓето кои се затрупани во рушевините на зградите после силен земјотрес“ – рече Бозкурт.

Првиот сензор, оној кој може да се гледа , а може и да има и мал микрофон преку кој би се слушале повиците за помош. Предноста на користење мали суштества лежи во нивната големина, тие се помали и од луѓето и кучињата, но треба да се земе во предвид и нивната сила.

„При случаи на земјотреси и сл. катастрофи се прави огромен неред, некаде во средината вашето дете плаче и вие сакате да му помогнете што е можно побрзо. Тие се обидуваат да го направат овој процес поефикасен. Единствен вид на помош кој би дошол се огромните машини кои копаат по урнатините, но и тие не се многу ефикасни“ – Бозкурт.

“Сигурен сум дека некои активисти ќе најдат начин да бидат навредени поради правата на лебарките бидејќи се употребуваат за вакви цели.

 

 

Види

Момина солза против забрзан срцев ритам

Нежната и убава момина солза (Convallaria majalis) е тревесто растение од семејството Рускусови. Таа позната …