18.08.2022
Почетна / Градина / Леандрите се убави, но многу отровни грмушки

Леандрите се убави, но многу отровни грмушки

Секој дел од оваа прекрасна грмушка е отровен (стебла, лисја, цвеќиња, семенски кутии и семиња) Внесување дури и мала количина на растението може да доведе до стагнација, повраќање, дијареја, проблеми со срцето, кома, па дури и смрт.

Олеандерот е омилен особено за постарите жени. Тие со години го одгледуваат во стари кантички или садови. Сепак, интересот на младите луѓе за грмушката се зголеми во последните години. Ова може да се должи на патувањето во Грција и други потопли земји, каде растат по патиштата.

Растението лесно се одгледува. Се справува одлично со сушата и се загрева добро. Зимата мора да се бере затоа што не ги издржува нашите зими. Сепак, бидете внимателни затоа што семето од растението изгледа многу како зелени пиперки.

Види

Естрагон – Растението на древните римјани

Естрагонот бил користен нашироко од Римјаните и Арапите. Се сретнува во флората на Сибир, Монголија, …