Почетна / Градина / Вести / Лазурит – кристалот кој ја блокира енергијата од разни психолошки напади
Фото: https://www.mineralatlas.eu/

Лазурит – кристалот кој ја блокира енергијата од разни психолошки напади

Лапис лазули, или лазурит кај нас, е длабока сина метаморфна карпа која се користи како полу-скапоцен камен, кој е наградена од антиката со неговата интензивна боја. Уште во VII милениум п.н.е. тој бил ископан во рудниците Сар-и-Санг во Кракугаи, како и во други рудници во провинцијата Бадакшан во северо-источен Авганистан. Тој бил високо ценет камен. Се користел и во погребната маска на Тутанкамон (1341-1323 п.н.е.). Кај нас можете да го најдете во дуќанчето ДЕКО.

На крајот од средниот век, кристалот почнал да се извезува во Европа, Го користеле некои од најзначајните уметници од ренесансата и барокот, меѓу кои и Масачо, Перугино, Тицијан и Вермер.

Денес, рудниците во северозападниот дел на Авганистан сè уште се главен извор на овој кристал. Значајни количини, исто така, се произведуваат од рудниците западно од Бајкалското Езеро во Русија, и во Андите во Чиле. Помалите количини се наоѓаат во Италија, Монголија, САД и Канада.

Интензивната сина боја се должи на присуството на трисулфурот.

Се користи за достигнување на подлабока мудрост. Дејството го исполнува врз петтата и шестата чакра, поттикнувајќи ја нашата способност да ја постигнеме и изразиме интуитивната мудрост.

Посебно е добар кога сакаме да се ослободиме од гневот и лутината од минатото. Лаписот е способен да ја блокира енергијата од разни психолошки напади и ја враќа вибрацијата таму од каде што произлегла. Ни помага да бидеме со јасни мисли, објективни и да се насочиме кон важните патишта во животот.

Терапевтски својства: Лапислацули е посебно ефикасен кога треба да се ослободиме од мигрена, несоница, вртоглавица, проблеми со респираторниот систем, како и тироидната жлезда.

За повеќе инфо ТУКА

Види

Корисни својства на ацеролата

Ацеролата е малo дрво со мали црвени плодови, слични на црешите. Расте во Јужна Америка, …