01.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Кралска кобра – змијата што ги јаде другите змии

Кралска кобра – змијата што ги јаде другите змии

Кралската кобра е рангирана со своите над 5 метри должина и тежина од 20 килограми, меѓу змиите-гиганти на планетата.

“Кралската Кобра” го оправдува целосно своето латинско име Ophiophagus (змиејојадец), бидејќи навистина се храни со други змии.

Тие се масленожолти до црно-кафеави, понекогаш со светли шари по грбот. Слично на родот кобри и кралската кобра е позната по својата карактеристична “заканувачки поза”.

Кога е надразнета или вознемирена, таа крева глава каде се покажува нејзиното жолто или црвено грло, што често е на ленти.

Кралската кобра е во состојба да ја подига главата на висина до една третина од целата и должина, па дури и може да се движи во оваа поза. По природа е многу радознала и често седи исправено за да гледа повеќе далеку. Има добро развиен вид во споредба со другите змии. Чувството за мирис и е исто така добро развиено.

Обично се храни со други змии и во принцип не го напаѓа човекот. Станува агресивна кон непознати, кога е во ропство, но го препознава домаќинот и знае кога е време за јадење. Сепак може да биде опасна во сезона на размножување сезона, а исто така и ако ја удрат или згазнат.

Многу е опасна ако некој се доближи до јајцата, па во овие екстремни случаеви таа се решава да касне некого, а тоа води понекогаш до смрт за луѓето. Отровот не е меѓу најсилните, но сепак може да биде фатален. Нејзиниот отров е способен да убие дури и слон.

Женската кобра прави гнездо во кое снесува од 20 до 40 јајца. Се грижи за нив околу два месеци и жестоко ги брани. Ако некој доближи до неа и јајцата, таа автоматски го користи воздушното перниче и почнува да шуми. Кралската кобра се среќава во Јужна Кина, Тајланд, Индија и други делови на југоисточна Азија.

Види

Започнува аплицирањето за финансиска поддршка за производителите на поледелски култури

Започнува аплицирањето – Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ги известува производителите …