06.07.2022
Почетна / Градина / Вести / Користените батерии се рентабилно решение што може делумно да го реши проблемот со загадувањето на почвата

Користените батерии се рентабилно решение што може делумно да го реши проблемот со загадувањето на почвата

Денес, проблемите на глобално ниво се зголемуваат, од што зависи понатамошното постоење на цивилизацијата. Еден од овие проблеми е употребата на батерии, пишува Агројуг.

Секоја година околу 22 милијарди електрични ќелии и батерии се произведуваат ширум светот. Нема шанси да се намали нивниот број. Секоја батерија трае 100 години за да се распадне. Таа е способна да труе околу 20 квадратни метри почва.

Еден од интересните и уникатни начини за обработка на алкални батерии е да ги користите како ѓубриво за земјоделските култури. Се покажа дека хемиските елементи имаат позитивен ефект врз растот и развојот на растенијата и ја зголемуваат нивната отпорност од болести. Елементите што се неопходни за исхрана на земјоделските култури се вклучени и во алкалните батерии.

На пример, во САД долго време користат технологија што овозможува да се отстранат 100% од компонентите на батеријата и притоа да се искористат. Додавањето манган во ѓубривата со азот ги зголемува приносите за 10%, велат експертите.

Финска има своја технологија во која сулфурот се извлекува од батериите. Специјалистите обработуваат тони батерии годишно. Со мешање на фосфор со манган и цинк, финските земјоделци го стимулираат појавувањето на земјоделски култури. Ѓубривата со цинк го спречуваат развојот на болести на овошје. Така, со употреба на огромна количина на користени батерии, може да се добие повеќе челик и месинг.

Во 2019 година, Велика Британија започна со производство на ѓубриво од користени батерии. Веќе долго време има проблем во земјата – има недостиг на манган и цинк, а тие се клучни за одгледување на земјоделските култури. Новото производство и дава на земјата ѓубрива од отпадни производи што постојано се акумулираат.

Според странските експерти, цената на овој вид на хранливи материи станува сè поприфатлива за секој земјоделец. Нивната ефикасност е докажана преку бројни тестови на научници од Финска за различни култури. Зголемени приноси се постигнати кај пченицата, јачменот, житарките и мешунките.

Види

Дали се варосуваат младите дрвца?

Варосувањето е активност која е пожелно да се врши на сите дрвја во овошната градина, …