18.08.2022
Почетна / Градина / Вести / Користење на јаболката и за другите сезони

Користење на јаболката и за другите сезони

Јаболкото по потекло е од Азија и постојат околу 7.500 познати сорти во светот. Годишно во свето се произведуваат околу 55 милиони тони.

Во дилема за повеќето градинари не е како да растат јаболка, туку како да ги чуваат. На јаболката е потребно сонце во лето и со само малку дожд и оваа година ќе ви донесе принос.

Од комерцијална гледна точка овошјето го чуваат во контролирани комори со дополнителен јаглерод диоксид за одложување на зреењето. Во домашни услови сите јаболка може да ги оставите две недели во најладниот дел од фрижидерот, а некои сорти може да се чуваат и подолго.

Исто така со вишокот на јаболка можете да направите и свежо исцеден сок, кој ќе може да се пие и во наредните неколку дена. Доколку сакаме јаболкото и неговите хранливи состојки да ги конзумираме и после неколку месеци, ви препорачувам: да ги замрзнете, со тоа што прво ќе ги ставите во картонски кутии или пластични шишиња, меѓутоа најпрво да ги изрендате, очистите и посипете со лимон за да не добијат кафена боја.

Можете да направите и јаболковина, јаболков оцет или ракија. Желеа со сецкан мудрец, рузмарин, нане, или џем мешан со капини ќе го користите и во зимските денови. И сушеното јаболко, одлично ќе ви дојде за мезење.

Забележавте дека изборот е доста голем од преработката на јаболкото. За што и да се одлучите, На здравје апетит!

Види

За лекување на карцином помага црн боз

Црниот боз е исклучително корисно растение. Растението црн боз има кичесто жолто-бела боја и цвета …