18.04.2024
Почетна / Градина / Корисните својства на пашканатoт

Корисните својства на пашканатoт

Иако пашканатот не е меѓу повеќето кои го консумираат прехранбените производи кај нас, неговите здравствени функции не смее да се потценува ниту за миг. Еве кои се некои од најкорисните својства на овој коренест производ, кој е роднина на морковот:

Неодамнешните истражувања утврдиле дека пашканатот содржи материи кои можат да инхибираат имунолошки реакции на организмот, што е од суштинско значење во лекувањето на голем број автоимуни и алергиски состојби.

Богатата содржина на влакна во ова растение придонесува да се намали ризикот од развој на дијабетес тип 2, со намалување на холестеролот и шеќерот во крвта.

Високите нивоа на витамин C во пашканатот, помагаат на телото да се справи полесно со респираторните инфекции на горните дишни патишта. Поради солидни вредности на фолна киселина, пашканатот е добро средство за превенција на ракот на јајниците.

Новите испитувања покажуваат дека некои хемиски соединенија во составот на пашканатот, се способни да ги уништат клетките на туморот кои се формираат во дебелото црево.

Види

Био храна која треба да се купува

Органските овоштија и зеленчук се омилени поради еколошкото потекло и недостатокот на штетни хемикалии. Специјалистите …