Почетна / Градина / Вести / Корисните својства на еден непознат корен – пашканат

Корисните својства на еден непознат корен – пашканат

Иако пашканатот не е меѓу повеќето кои го консумираат прехранбените производи кај нас, неговите здравствени функции не смее да се потценува ниту за миг. Еве кои се некои од најкорисните својства на овој коренест производ, кој е роднина на морковот:

Неодамнешните истражувања утврдиле дека пашканатот содржи материи кои можат да инхибираат имунолошки реакции на организмот, што е од суштинско значење во лекувањето на голем број автоимуни и алергиски состојби.

Богатата содржина на влакна во ова растение придонесува да се намали ризикот од развој на дијабетес тип 2, со намалување на холестеролот и шеќерот во крвта.

Високите нивоа на витамин C во пашканатот, помагаат на телото да се справи полесно со респираторните инфекции на горните дишни патишта. Поради солидни вредности на фолна киселина, пашканатот е добро средство за превенција на ракот на јајниците.

Новите испитувања покажуваат дека некои хемиски соединенија во составот на пашканатот, се способни да ги уништат клетките на туморот кои се формираат во дебелото црево.

Види

Атропа Беладона ја има и во шумите кај нас: Како изгледа смртоносниот лист за деца и за возрасни?!

Атропа беладона е повеќегодишна грмушка на семејството Solanaceae (Solanaceae). Се наоѓа во Европа, Северна Африка …