01.12.2023
Почетна / Градина / Корисни совети за почетници градинари

Корисни совети за почетници градинари

Ако сте од почетниците градинари кои за прв пат влегуваат во градината, одгледуваат цвеќиња и се грижат за растенијата на затворен простор, еве некои корисни совети кои можат да ви се од корист.

– Не ги полевајте цвеќињата со штотуку налеана вода – ако е хлорирана, може да ги разболи растенијата.

– Ставајте користени кесички чај или талог од кафе, за да одржите Ph на почвата.

– Ако не можете да ги исчистите глинените саксии од дното, користете спреј со еднакви делови јаболков оцет, вода и алкохол.

– Не држете ги саксиите во премногу затворен простор.

– Не оставајте го паднатите листови и цветови во почвата на растението, бидејќи при гниење може да се појават бактерии.

– Полевајте умерено. Најдобро е наутро и навечер. Ако видите дека во саксијата има црв, ставете внатре скапани јаболка.

– Не купувајте премногу цвеќиња и не правете спектакуларни планови. Навлегувајте во хортикултурата чекор по чекор.

Види

Завршено хортикултурно уредување од Хорти Експерт на приватна куќа во централното скопско јадро

Враќањето на природата во градот, иако не е нова идеја, тоа е сè поголем императив …