06.02.2023
Почетна / Градина / Вести / Колку чини изнајмувањe на пчелно семејство за опрашување во Канада?

Колку чини изнајмувањe на пчелно семејство за опрашување во Канада?

Канада е светски лидер во производството на семе од репка. 300.000 пчелни колонии се вклучени во опрашување на маслодајна репка, а 80.000 се вклучени во хибридното семе од репка. Наемот на едно семејство за опрашување на оваа култура „чини“ 150 американски долари.

Дополнителен извор на приход за пчеларите е изнајмување пчели за опрашување на посевите, информираше организацијата на канадскиот совет за мед.

35 илјади пчелни семејства се користат за опрашување со боровинки. Киријата за семејство во овој сектор е 90 долари. Канада е втора по САД по производство на боровинки.

За опрашување на овоштарници со јаболка привлекуваат 15 илјади пчелни семејства. Просечната кирија за опрашување на овошје, зеленчук и другите култури е 120 американски долари.

Вкупниот придонес на пчелите во канадската економија се проценува на 2 милијарди долари, што е 20 пати повеќе од цената на медот и другите пчелни производи.

Види

Генетски инженеринг

Генетското инженерство е целина од биохемиски постапки со кои се модифицираат цели гени, нивни делови …