22.05.2024
Почетна / Градина / Вести / Кокошките несат јајца како луди ако им дадете лути пиперки

Кокошките несат јајца како луди ако им дадете лути пиперки

Придобивките од лути пиперки кај луѓето се добро познати, но малкумина земјоделци знаат за нивните корисни ефекти кај животните.

Црвениот пипер е познат по својот иритирачки ефект, кој целосно се должи на капсаицин. Тој ги иритира чувствителните нервни завршетоци и предизвикува затоплување, црвенило (хиперемија) и и го намалува воспалението. Како краен резултат, болката е намалена.

Екстрактот од лути пиперки има слаб диуретичен ефект и изразена противовирусна активност, што го прави особено погоден за употреба во текот на студените зимски месеци.

Лутите пиперки не треба да се применуваат надворешно долготрајно и во високи концентрации, бидејќи можат да предизвикаат тешки воспалителни процеси со појавата на плускавци. Прашината ги иритира слузните мембрани на горниот респираторен тракт и очите. Бидете претпазливи, бидејќи носот, кашлицата, кивањето се појавуваат кога се вдишуваат.

Надворешно се применува при настинки, миалгија, невралгија, болести на респираторниот систем, при алопеција.

Прашокот од пиперка се дава во следните дози:

големи преживари – 5-20 g;

коњи – 5-10 g;

мали преживари – 1-5 g;

свињи – 1-2 g;

кокошки – 0,05-0,1 g

Види

ВО ВЕЛЕСТОВО ОДБЕЛЕЖАН ДЕНОТ НА НАТУРА 2000

Вчера, во потенцијалното подрачје на Натура 2000 во близина на село Велестово во Националниот парк …