Почетна / Градина / Вести / Која е најпродаваната габа во светот?

Која е најпродаваната габа во светот?

Светскиот пазар на печурки ќе се проширува во просек за 9,5% секоја година, достигнувајќи 50 милијарди долари во 2019 година, откако во 2013 година беше само 29 милијарди долари, објави електронското издание East African Business Week.

Податоците се од извештајот “Пазарот на печурки според видот, апликацијата и по региони – светски трендови и прогноза до 2019 година” со седиште во Индија, компанија за истражување на пазарот и анализи Transparency Market Research.

Во него се наведува дека најпопуларната габа во светот е печурката.

Зголемената побарувачка, селектираните сорти со повисоки приноси и стремежот на корисниците да избираат производи со висока додадена вредност водат до проширување на светскиот пазар на печурки, посочуваат од весникот.

Како негативен аспект се истакнува краткиот рок за складирање на производи.

Во Јапонија се особено популарни печурките шитаке, но нивното производство во Северна Америка расте побрзо од тоа на сите други печурки, во кој и да било светски регион.

Види

Вкупниот број на говеда е намален за 15.0% во нашата земја

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2019 година, во споредба со 2018, вкупниот …