07.12.2023
Почетна / Градина / Вести / Која држава е најголем извозник на брашно во светот

Која држава е најголем извозник на брашно во светот

Турција ќе заврши оваа година како најголем светски извозник на брашно. Ова официјално го изјави Тунхан Улусој, шеф на Турската федерација на производители на брашно (ТФИФ).

Оваа година, Турција ќе пријави извоз од 3,3 милиони тони брашно, а во 2020 година оваа бројка се очекува да се искачи на 3,5 милиони тони.

Главниот купувач на турско брашно е Ирак. Иако учеството на државата на Блискиот исток е 50% во првите 10 месеци во 2018 година, тој се намали на 40% оваа година.

Со таа вредност, Турција ќе ја заврши 2019 година како најголем извозник на брашно во светот, благодарение на добро развиената индустрија за мелење и широкиот извозен пазар, рече шефот на ТФИФ.

Од 2001 година, извозот на турско брашно се зголеми за 20 пати. Во 2019 година, земјата ги снабдува своите производи во 92 земји низ целиот свет.

Турција е втор по големина извозник на тестенини во светот, со заработка од 22 милијарди американски долари од извоз на печива во последната деценија.

Турција има околу 540 оперативни мелници и е осми по големина производител на пченица во светот (19-20 милиони тони годишно).

Во меѓувреме, според податоците на Министерството за земјоделство за храна и шуми, за периодот од почетокот на 2019/20 година, извозот на пченица заостанува за 11,2% на годишно ниво, додека на јачмен и семе од репка се за 79,3% и 7,3% повисоки.

Види

Дуњата е симбол на среќа и љубов – Таа е витаминска бомба што има многу лековити својства

Дуњата (Cydonia oblonga) е единствениот вид од родот Cydonia. Таа е дрво, високо од 4 …