Почетна / Градина / Коj зеленчук не треба да го пржите?

Коj зеленчук не треба да го пржите?

При термичка обработка на високи температури некои зеленчуци стануваат опасни за здравјето. Колку и да звучи чудно тоа, тоа го тврдат од Институтот за угостителство во САД.

Тие сметаат дека одредени зеленчуци при пржење во масло го создаваат исклучително штетното соединение акриламид.

Ова соединение води до проблеми во нервниот систем и освен тоа е докажано дека е канцерогено и предизвикува рак.

Според американските научници, подобро е воопшто зеленчукот да не се пржи, а да се вари, но дури и ако случајно одлучите да преминете кон високотермичната обработка, тогаш задолжително не треба да ги користите следниве зеленчуци: лук, тиквички и зелени чили пиперки.

Исто толку штетни се и патлиџанот и целерот. Со малку мала одвоеност на акриламид при пржење се брокулата и зелката.

Дури и при ниски дози, акриламид може да се акумулира во ткивата и неговиот ефект да се акумулира со времето.

Види

Посејте ароматични и зачински растенија за зимата која доаѓа

Бидете вредни и прктични и во текот на зимата. Посејте ароматични билни во стакленикот во …