22.05.2022
Почетна / Градина / Животни / Кој е најстариот пријател на човекот?!

Кој е најстариот пријател на човекот?!

Научниците конечно докажаа кое животно за прв пат било припитомено во нашите домови. Овие животни живеат со луѓе веќе 15,000 години и многумина не го знаеле тоа. Пред ова откритие, се сметало дека кучињата први почнале да живеат со луѓето, но тоа не е така.  

Докажано е дека најстарите животни се глувците. Претходно, се претпоставуваше дека глувците во куќата еволуирале од нивните диви роднини кога луѓето почнале да земјоделуваат и собираат залихи на храна, што се случило пред околу 12 000 години.

Новите истражувања покажуваат дека ловците-собирачи, кои припаѓале на натуфиската култура од долината на реката Јордан на Блискиот исток, се основачи на собирањето. Првично, тие исто така го привлекоа вниманието на овие глодари.  

Глувците излегоа на долг пат од тогаш и во меѓувреме, станаа домашни миленици и лабораториски животни. „Студијата беше како прв доказ дека, барем пред 15 000 години, луѓето живееле на едно место доволно долго за да влијаат врз животот на заедниците на животните. Ова резултираше со доминантно присуство на глувците од куќата “, рече професорката Фиона Маршал од Универзитетот Сент Луис во Вашингтон.

Види

Сакаше да ја истепа неговата сопруга: Еве што направи кучето за да ја спаси

Сакаше да ја истепа својата сопруга: Погледнете на следната страна што направи нејзиното куче за …